Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Τα οφέλη της άσκησης στην καθημερινότητά μας είναι ευρέος γνωστά, καθώς είναι μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει κανείς για να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής του. Τα οφέλη όμως δεν είναι μόνο σωματικά. Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη διάθεση, να μειώσει το άγχος και το στρες καθώς, να τονώσει την αυτοπεποίθηση και να βοηθήσει στη θεραπεία της ψυχικής ασθένειας.

Για αυτό το σκοπό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που είναι αυτόν το μήνα θα πραγματοποιηθούν δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Αρχή θα γίνει στις 9 Οκτωβρίου μπροστά στον Άγιο Νικόλαο με την δράση Συνέδριο για τον «Αθλητισμός και Ψυχική Υγεία» η οποία υλοποιείται από την ΚοινΣεπ Δράση και Ενέργεια σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας ΔΙΟΔΟΣ και την υποστήριξη της περιφέρειας Θεσσαλίας της Μητρόπολης Δημητριάδος, του Δήμου Βόλου, εφημερίδα Ταχυδρόμου ως χορηγού επικοινωνίας αλλά και πολλούς εθελοντές.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

09:00-09:30 Προσέλευση - Εγγραφές

09:30 – 10:00 Έναρξη - Χαιρετισμοί

10:00 – 12:00 Αθλητικές δράσεις σχετικές με το συνέδριο «Αθλητισμός και Ψυχική Υγεία» από την ομάδα της «True Adventure» και των «Οικοδράσεων».

12:00 – 12:30 Ψυχική Υγεία και Στίγμα – Υπεύθυνος κα. Σοφία Αραβίδου, Εμψυχώτρια Ψυχικής Υγείας ΜΑ στην Ψυχολογία, με πολυετή εμπειρία σε Ελλάδα και εξωτερικό σε θέματα ψυχικής υγείας.

12:30 – 13:00 Αθλητισμός και πρόσβαση σε αυτών στα Άτομα με Αναπηρία, Γεώργιος Κυριάκου, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Προπονητής τοπικών ομάδων ποδοσφαίρου και personal trainner

13:00 – 13:30 Υπαίθριες Δραστηριότητες άθλησης & αναψυχής, Γεώργιος Ράιος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, ένας από τους νεότερους Έλληνες ορειβάτες που πάτησε κορφές των 7000μ. Αθλητής με σημαντικές διακρίσεις

13:30 – 14:00 Αθλητισμός και Ψυχική Υγεία, Βαγγέλης Θέος Περιβαλλοντολόγος Εμψυχωτής, πρώην αθλητής της εθνικής Ελλάδος αναρρίχησης και επίσημος χαράκτης σε πανελλήνια πρωταθλήματα και Κυπέλλα Ελλάδας

14:30 – 16:00 Στρογγυλό Τραπέζι: Αθλητισμός και Ψυχική Υγεία

Συντονιστής: Αλεξάντρα Τσάμη, Διοικητικό προσωπικό σε δομές Ψυχικής Υγέιας ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ

Συμμετέχοντες:

Αλέξανδρος Τσακνάκης, κορυφαίος αθλητής του σκι και προπονητής αθλητών της Εθνικής Ελλάδος

Συνοδή Αθανασίου, Προπονήτρια Μπαντμιντον, μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας.

Μαρία Θέου, απόφοιτη στην διοίκηση μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, με διακρίσεις στον αθλητισμό

Αθανάσιος Οικονόμου, προπονητής ποδηλασίας, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Θεοφίλη Ράιου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, με εξειδίκευση στον αθλητισμό και άτομα με αναπηρίες

16:00 – 16:30 Προβολή καλών πρακτικών αθλητικών δράσεων με άτομα με αναπηρία.

16:30- 17:00 Ερωτήσεις - Ολοκλήρωση

Μαζί με τα παραπάνω θα υπάρχουν παράλληλα διάφοροι χώροι - σταθμοί όπου άνθρωποι με ψυχικά νοσήματα και άλλοι επισκέπτες και προσκεκλημένοι (π.χ. μαθητές σχολείων) θα συμμετέχουν σε υπαίθρια παιχνίδια όλοι μαζί και να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους, διασκεδάζοντας και καταπολεμώντας ταυτόχρονα με αυτό το τρόπο το στίγμα της ψυχικής νόσου.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Featured Posts
Recent Posts